Ez a kis összefoglaló bepillantást nyújt a bumeráng körül elterjedt mítoszokról és tévhitekről, szembeállítva valamint kiegészítve őket a mai ismeretek szerinti írásos tényekkel, és régészeti feltárásokkal.

Kialakulás

A bumeráng kialakulása a több mint 15000 évvel ezelőtti kőkorszaki időkre vezethető vissza, amikor is az ősemberek a vadászathoz használni kezdtek egy enyhén ívelt fadarabot, amelyet elhajítva megpróbálták megsebezni áldozatukat, kihasználva, hogy a repülés közben forgó husáng még nagyobb lendülettel, és ezáltal hatásosabban ejt sebet többi fegyverüknél.

Hamarosan rájöttek, előnyösebb, ha ez a dobófa laposabb, hiszen így messzebbre is száll és nagyobbat is üt. Így alakult ki a vadász és harci fegyver, a kylie, amely dobófegyverként több kontinensen is elterjedt a korai kialakulásának és a törzsek vándorlásának köszönhetően.

Ezeknek a fegyvereknek legtöbb esetben nem volt még szárnyprofiljuk a megfelelő felhajtó erő létrejöttéhez, nagyok és nehezek is voltak. Ennek megfelelően általában vízszintesen dobták el őket, és így földközelben haladva egyenes pályán mozogtak.

moyen Ilyen és ehhez hasonló fegyvereket találtak Észak-Amerikában, Indiában, az Ausztrál kontinensen, és Egyiptomban is, mely utóbbi leletek egyike a Louvre-ban van kiállítva.

Ezek után már nem sok kellett ahhoz, hogy észrevegyék, ha egy-egy kylie szárait laposabbra, és kisebb hajlásszögűre készítik, akkor az görbe pálya mentén mozog, esetenként visszakanyarodik. Így születtek meg az első bumerángok.

lap tetejére

Tévhitek

A legelterjedtebb közhiedelmek szerint, a bumerángot ausztrál bennszülöttek használták vadászatra oly módon, hogy miután eltalálták vele áldozatukat, a sebet ejtő fegyver visszatért hozzájuk.
Azonban aki ismeri a bumeráng működésének fizikáját, az tudja, hogy ez nem lehetséges.
Ha ugyanis a bumeráng nekiütközik valaminek, jó esetben csak veszít lendületéből, amivel együtt módosul a pályája, rosszabb - és általánosabb esetben - teljesen elveszíti lendületét. Vagyis mindkét esetben képtelen a visszatérésre.

Ugyan az is óriási előnyt, és kényelmet nyújt egy vadászeszköznél, ha a célpont elvétése esetén nem kell a fegyverért szaladgálni, a bumeráng ilyenformán mégsem alkalmas vadászatra. Méghozzá azért nem, mert az általa bejárt görbe út sok külső tényezőtől, valamint az eldobás mikéntjétől is függ. Ez igencsak megnehezíti a pontos célzást és találatot, ami nem túl előnyös, ha egy vadászeszközről van szó. Nem is beszélve arról, hogy a kiszemelt áldozat - hacsak ez nem egy lajhár - nem fogja ölbetett manccsal vagy szárnnyal várni, hogy az előbb rajta érintőt vevő suhogó kifli megint arra járjon. 
Tehát a bumerángot sosem használták vadászatra oly módon, hogy azzal közvetlen sebet ejtenének.
Olyannyira nem, hogy az ausztrál bennszülöttek másképp is nevezik a vadászatra használt dobófákat, és a visszatérésre képes bumerángokat.
Nyelvészeti tények alapján is leszögezhetjük tehát, a bumeráng az, ami képes visszatérni, a többi hasonló dobófát pedig egyedi elnevezésük alapján lehet azonosítani.

Létezik azonban egy ausztrál törzs, amely Murray-folyó környékén egészen rendkívüli módon mégis vadászatra használja a bumerángot.
Teszik mindezt úgy, hogy néhány bennszülött felzavarja a folyón úszkáló madarakat, amelyek megriadva csoportosan repülnek a folyó vonalát követve lombkorona magasságban.
A törzs egyik tagja megvárja, míg közelébe érnek a madarak, és ekkor egy bumerángot hajít a magasba, amivel egy időben egy ragadozó madár hangját utánozza. A szárnyasok a felettük mozgó árnytól, és a rettegett hangtól megrémülve bukórepüléssel a vízfelszín közelébe menekülnek, és ott folytatnák útjukat. A többi vadász azonban ekkor hirtelen kifeszíti az előzőleg vízfelszínre fektetett hálót, így a zsákmány a csapdába kerül, a bumeráng pedig visszatér az őt eldobó vadászhoz.

Bár szeretnénk így hinni, mégis hibás tehát az-az elképzelés, miszerint a bumeráng egy rendkívül kényelmes harci, vagy vadászeszköz. Ez azonban a mai világban csöppet sem vesz el értékéből ... 

lap tetejére

Kapcsolódó link: Jelene és jövője